ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ.GR
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του Τάσου Λάμπρου στη Λίλη Παναγούλια

Κοινοποίηση

Ο Τάσος Λάμπρου γεννήθηκε το 1970 και διαμένει μόνιμα στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας. Ολοκλήρωσε με Άριστα τις λυκειακές τάξεις στο Γενικό Λύκειο Κρανιδίου και συνέχισε τις Πανεπιστημιακές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και πολιτικών Επιστημών στο τμήμα Πολιτικής επιστήμης με ειδίκευση την πολιτική και οικονομική ανάλυση στα πλαίσια της κοινωνικής εκπαίδευσης.

Επίσης έχει πιστοποιηθεί ως καθηγητής της κοινωνικής εκπαίδευσης στο Μητρώο εκπαιδευτών της εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Διά βίου μάθησης των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας.

Από το 1997 μέχρι σήμερα 2023 έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο Τομέα της επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης ως καθηγητής -εκπαιδευτής σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές και ινστιτούτα επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης ταυτόχρονα είναι καθηγητής -φροντιστής σε μαθήματα μέσης εκπαίδευσης Γενικών και επαγγελματικών Λυκείων.

Από το 2010 υπηρετεί στο το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Γυμνάσιο Κρανιδίου ως καθηγητής Κοινωνικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου από την πλευρά του Δήμου σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για λειτουργία και τις κοινωνικές δράσεις του σχολείου.

Από το 1999 μέχρι σήμερα 2023 είναι Δημοτικός σύμβουλος αρχικά του Δήμου Κρανιδίου και στην συνέχεια του Δήμου Ερμιονίδας .

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου τις περιόδους 2005-2006 στο Δήμο Κρανιδίου και από 2010-2014 στο Δήμο Ερμιονίδας, Αντιδήμαρχος το 2002 στο Δήμο Κρανιδίου.

Απο το 2014 μέχρι σήμερα 2023 είναι επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»

Συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικούς επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς Συλλόγους είχε και έχει μια έντονη κοινωνική ,πολιτική και αυτοδιοίκητικη δραστηριότητα ,από το 2022 συμμετέχει ενεργά στην ελληνική εταιρεία κοινωνικής εκπαίδευσης και έρευνας .

ΛΠ : Είσαστε καθηγητής σε σχολεία δια βίου μάθησης που σημαίνει πως έχετε μαθητές σε πιο προχωρημένες ηλικίες. είναι το ίδιο εύκολο η εκμάθηση σε αυτές τις ηλικίες με τις μικρότερες ; Η μέθοδος εκμάθησης είναι ίδια για όλες ή ακολουθείτε διαφορετικές μεθόδους ανάλογα την ηλικία;

ΤΛ : Θέλω να ξέρετε ότι υπάρχει μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση στην μεθοδολογία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Όταν ασχολείσαι με την εκπαίδευση ενηλίκων και την δια βίου μάθηση πάντα έχεις διαφορετικούς στόχους και τρόπους μάθησης γιατί απευθύνεσαι σε διαφορετικό κοινό, σε διαφορετικές συνθήκες ,με άλλες αντιλήψεις, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με άλλες ανάγκες, με άλλες επιθυμίες, με άλλες προτεραιότητες. Γι αυτό η πολιτεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει θεσπίσει μέτρα για να πιστοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτές που θέλουν να υπηρετήσουν την Εκπαίδευση Ενηλίκων ,τον θεσμό της δια βίου μάθησης. Είχα την μεγάλη χαρά με την έναρξη του Επαγγελματικού βίου να είμαι πιστοποιημένος Καθηγητής – Εκπαιδευτής στο Τομέα της εκπαίδευσης Ενηλίκων και να υπηρετώ με ευθύνη, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα πολλούς τομείς και πολλές δομές της Διά βίου μάθησης, να απευθύνομαι σε ενηλίκους μαθητές από το 18 έτος μέχρι μαθητές της Τρίτης Ηλικίας και να τους τονίζω την αξία της συμμετοχής στην διαδικασία της μάθησης, της ευαισθητοποίησης, της εκπαιδευτικής κοινωνικοποίησης τους.

Πάνω από όλα μεταδίδω την ανθρωποκεντρική διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γιατί πάνω από όλα είναι ο παράγοντας ΆΝΘΡΩΠΟΣ , είναι η κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε κάθε φορά συγκεκριμένους και διαφορετικούς στόχους μάθησης ανάλογα με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση σε επίπεδο Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, σε επίπεδο σεναρίων μετεκπαίδευσης, τα Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τα κέντρα της διά βίου μάθησης λειτουργούν με την μεθοδολογία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και την αξία της διά βίου μάθησης. Αξίζουν οι νέοι συνάδελφοι καθηγητές να αγαπήσουν την δια βίου μάθηση ,και να υπηρετήσουν με συνέπεια αυτό τον σύγχρονο εκπαιδευτικό θεσμό που στηρίζεται τόσο από την ελληνική πολιτεία όσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΛΠ : Στο φροντιστήριο που διατηρείτε κάνετε μαθήματα από όλη τη σχολική ύλη ή ειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία;

ΤΛ :Το φροντιστήριο Μέσης εκπαίδευσης «»σημείο «» που λειτουργεί στο Κρανίδι εδώ και 25 χρόνια παρέχει φροντιστηριακά μαθήματα Μέσης εκπαίδευσης στα γνωστικά αντικείμενα των Μαθηματικών, της πληροφορικής της φυσικής, της χημείας, της πολιτικής οικονομίας, της κοινωνιολογίας. Εγώ λόγω Πανεπιστημιακών Σπουδών έχω αναλάβει το μάθημα της πολιτικής οικονομίας (Αρχές οικονομικής θεωρίας),το μάθημα της κοινωνιολογίας και θέματα που σχετίζονται με κοινωνική την εκπαίδευση και τον Επαγγελματικό προσανατολισμό και κυρίως αφορά την αγορά την προετοιμασία των μαθητών της Γ τάξης ΓΕΝΙΚΟΎ Λυκείου &ΕΠΑΛ για τις εξετάσεις τους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΛΠ: Η Βία μεταξύ ανηλίκων τα τελευταία χρόνια ειδικά στα σχολεία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί και πως η πολιτεία σε αυτό το κομμάτι;

ΤΛ: Το θέμα που αναδεικνύεται είναι πολύ σοβαρό, φυσικά είναι πιο έντονο στα Αστικά κέντρα από στην Περιφέρεια. Ευτυχώς στην τοπική μας κοινωνία ,της Αργολίδας και της Ερμιονίδας από ότι γνωρίζω δεν υπάρχουν ακραία και βίαια φαινόμενα ενδοσχολικης βίας. Το φαινόμενο όταν εκδηλώνεται είναι απαράδεκτο και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και ευρύτερα της κοινότητας. Φυσικά απαιτείται να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια και της κάθε φορά επιμέρους αφορμές όταν εκδηλώνονται παρόμοια κοινωνικά φαινόμενα, όταν ανήλικοι μαθητές προχωρούν σε μια αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ δυσάρεστο φαινόμενο χρειάζεται να συνεργαστούν πάρα πολλοί θεσμοί και φορείς με σημαντικότερους την οικογένεια και το σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί απαιτείται να διακρίνουν έγκαιρα τέτοιες αποκλίνουσες συμπεριφορές και να συνεργαστούν με την οικογένεια αλλά και ειδικούς επιστήμονες για να τα αντιμετωπίσουν. Προσωπικά επιμένω ότι η ενεργή κοινωνικοποίηση του κάθε ατόμου αποτελεί το σημαντικό βήμα του κάθε ανθρώπου, εάν ένας νέος έχει έντονα σχολικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα που σχετίζονται είτε με τα μαθήματα του, είτε με την σωστή χρήση του ελεύθερου χρόνου, είτε με την έμφυτη τάση να αναπτύσσει κοινωνικές δράσεις στο αθλητισμό, στην Πολιτιστική έκφραση, κοινωνικό εθελοντισμό κτλ νομοτελειακά αποτελούν τα μέσα για να αποτρέψουμε τέτοιες αποκλίνουσες συμπεριφορές. Άρα το σχολείο με τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να αναδείξουν το διπλό ρόλο του σχολείου, ο οποίος είναι βασικά ένας χώρος δημιουργικής μάθησης αλλά ταυτόχρονα είναι ο πρώτος κοινωνικός χώρος ενεργής κοινωνικοποίησης των νέων ανθρώπων. Απαιτείται να δοθούν κίνητρα συμμετοχής σε χρήσιμες δράσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι με αυτό το τρόπο θα περιοριστεί το φαινόμενο της αποκλίνουσας συμπεριφοράς τόσο στο χώρο των σχολείων όσο και ευρύτερα της κοινότητας και της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά η πολιτεία με τα θεσμικά όργανα της απαιτείται κάθε τρόπο να συντρέχει με κάθε τρόπο και μέσο τόσο το θεσμό της οικογένειας όσο και θεσμό των σχολικών μονάδων για να αναπτύξουν τον σύγχρονο, ενεργό διπλό θεσμικό τους ρόλο Είναι η ώρα όλοι να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για να περιοριστεί το φαινόμενο της βίας και της αποκλίνουσας συμπεριφοράς ,η αδιαφορία και η έλλειψη ενδιαφέροντος από όλους μπορούν να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση του εκπαιδευτικού ιστού και ευρύτερα της κοινωνίας μας.

ΛΠ: Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά και το Δήμο Ερμιονίδας;

ΤΛ: Πράγματι ξεκίνησα από την πρώτη στιγμή με την επάνοδο μου στην Ερμιονίδα μετά τις σπουδές και τον Στρατό παράλληλα με τον Επαγγελματική μου δραστηριότητα να έχω συμμετοχή στα δρώμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .Η ιδιότητα του Δημοτικού συμβούλου είναι πολύ τιμητική γιατί μέσα από αυτήν ,με την συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο συμβάλλουμε στην επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία μας και έχουμε την δυνατότητα στα πλαίσια του επιτρεπτού να σχεδιάσουμε το μέλλον του τόπου μας. Είναι πολύ σημαντικό η συμμετοχή μας στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσωπικά τόσο από την πλευρά της Διοίκησης όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης καταθέτω προτάσεις, ελέγχω αποφάσεις, πήρα πρωτοβουλίες, διαχειριστικά θέματα με κύριο μέλημα μου να ήμουν και να είμαι χρήσιμος στο Τόπο μου ,και να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος .

Πάντως επίκεντρο των δράσεων μου είναι κάθε φορά οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Η ανθρωποκεντρική διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρύτερα της Διοίκησης και οι προοδευτικές πολιτικές που υπηρετούν τις μεγάλες αλλαγές, με την προσαρμογη στις νέες συνθήκες αποτελούν την κύρια κατεύθυνση της Δράσης μου και των επιλογών μου.

ΛΠ: Πείτε μας ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία – έργο που έχει γίνει κατά τη θητεία σας σε κάποια θέση στο δήμο Ερμιονίδας και έχετε συμβάλει σε αυτό.

ΤΛ:Ήμουν τυχερός γιατί υπηρέτησα για 6 χρόνια έναν σημαντικό θεσμό, είχα την τιμή να ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου στην φάση των δύο μεγάλων αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της υλοποίησης τόσο του σχεδίου «Καποδίστριας» όσο και του σχεδίου «»Καλλικράτης «αρχικά σε επίπεδο Δήμου Κρανιδίου και στην συνέχεια Δήμου Ερμιονίδας.

Αυτό σημαίνει ότι με την εισηγήσεις μας ,με την διαλογική συζήτηση και με τις αποφάσεις μας οργανώσαμε τούς νέους Δήμους , υλοποιήσαμε τις μεγάλες αλλαγές , διαμορφώσαμε δομές, μονάδες, οργανισμούς, νομικά πρόσωπα και αυτά λειτουργούν μέχρι σήμερα. Η οργανωτική εικόνα του Δήμου μέχρι σήμερα βασίζεται στο επιτυχημένο και τεράστιο έργο αυτών των κρίσιμων περιόδων . Οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα πολιτισμού και αθλητικών κέντρων, το ενιαίο νομικό πρόσωπο του λιμενικού ταμείου, οι ενιαίες σχολικές επιτροπές, οι πολιτιστικές υποδομές, η ενεργοποίηση των εθελοντικών δράσεων με τις υποδομές τους αποτελεί σημαντικό και σπουδαίο έργο αυτής της κρίσιμης περιόδου. Πάντα μας άρεσαν οι μεγάλες αλλαγές με κύριο στόχο να δημιουργείς εργαλεία σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτική που θα υλοποιήσεις στην τοπική μας κοινωνία.

ΛΠ: : Ως αντιπολίτευση της 4ετιας που διανύουμε θεωρείτε πως έχουν μείνει πίσω κάποια έργα που θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει;

ΤΛ: Από την πρώτη στιγμή της παρούσης δημοτικής περιόδου είχα επισημάνει στα πλαίσια της ανάδειξης του Δημοτικού συμβουλίου με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, ότι θα στηρίζω ελεύθερα τις σωστές επιλογές της σημερινής διοίκησης αλλά θα είμαι αρνητικός σε επιλογές που ζημιώνουν τον Δήμο μας και τους ανθρώπους του. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ήταν δύσκολες αυτό όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μεγάλες αδυναμίες της Διοίκησης στο να σχεδιάσει και υλοποιήσει τα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ο Δήμος Ερμιονίδας.

Τα κύρια σημεία της κριτικής μου απέναντι στην σημερινή Διοίκηση έχουν εστιαστεί, στην μη ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης Κρανιδίου -Πορτοχελίου, στο φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, στην μη αξιοποίηση σύγχρονων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στην άρνηση σχεδιασμού και υλοποίησης επιχειρησιακού προγράμματος, στην ατολμία της διοίκησης να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων, στην οικονομική διαχείριση των δημοτικών θεμάτων αφού κυρία επιλογή της ήταν οι πολλαπλές απευθείας αναθέσεις και οι κατατμήσεις έργων και εργασιών ανά Δημοτικές ενότητες .

ΛΠ: Στο λιγοστό σας χρόνο ασχολείστε με κάποια άλλη δραστηριότητα;

ΤΛ: Σωστά διαπιστώσατε ότι ο ελεύθερος χρόνος μας είναι ελάχιστος όμως πάντα βρίσκω χρόνο να ασχοληθώ με τη γη ,με τις αγροτικές δραστηριότητες της όμορφης Ερμιονίδας. Το ελαιόλαδο του Κρανιδίου και της Ερμιονίδας είναι το χρυσάφι της της και αποτελεί κύριο μέλημα μας . Ένας τόπος απαιτείται να συνδυάζει όλες του τις παραγωγικές δραστηριότητες για να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην σύγχρονη κοινωνία μας. Όμως το σημαντικό για μένα όταν θέλω να πάρω δυνάμεις, να αλλάξω διάθεση, είναι να διαβάσω ένα ωραίο βιβλίο Ιστορίας, η ένα μυθιστόρημα εποχής με πολλές ιστορικές αναφορές. Το βιβλίο αποτελεί ένα από τούς καλύτερους φίλους του ανθρώπου γιατί ενεργοποιεί Ιδέες, πλάθει γεγονότα, μας ενημερώνει, διαμορφώνει την αντίληψη μας.

ΛΠ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης;

ΤΛ: Κάποιοι στο Δήμο μας έφεραν νωρίς την προεκλογική περίοδο, σεβαστές όλων οι επιθυμίες και οι φιλοδοξίες .Το 2023 είναι ο τελευταίος χρόνος της παρούσης δημοτικής περιόδου και όλοι θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τον ρόλο που επιθυμούμε, για τίς δράσεις που θα αναλάβουμε. Εγώ θα πάρω όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για να υπάρξει μια άλλη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Δήμο Ερμιονίδας. Δεν επιθυμώ τον ρόλο του απλού διαχειριστή των τοπικών ζητημάτων, μιας απλής διαπραγμάτευσης, είναι η ώρα μεγάλων αλλαγών και ανατροπών για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας ,του παραγοντισμου ,των συμφερόντων.

Ζήτω την ενεργή συμμετοχή των δημοτών σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια για να τολμήσουμε μια άλλη προοδευτική πολιτική, εδώ είμαστε για να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο ταξίδι των μεγάλων ιδεών, των σημαντικών πρωτοβουλιών και των τεράστιων αλλαγών που απαιτούνται για μια σύγχρονη και Δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση .

Δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τι κάνει Δήμος μας για όλους εμάς ,αλλά τι κάνουμε εμείς για τον Δήμο μας ,τι προσφέρουμε εμείς στον τόπο μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ,ΖΗΤΑΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ,ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Από τη χρονιά των επιδομάτων σε μια νέα χρονιά της πραγματικής οικονομίας